De meeste vitamines halen we uit de voeding. Vitamine D komt echter weinig in voedingsmiddelen voor. Waar het wel inzit, is lever, eieren, boter en vette vis. Het grootste deel vitamine D krijgen we via de zon. De huid maakt immers tijdens blootstelling aan de zon vitamine D aan.

Bij kinderen is vitamine D belangrijk tijdens het groeien; het is belangrijk om sterke botten te behouden. Vitamine D draagt ook bij tot het normaal behouden van de spierfunctie en de immuniteit.

Een tekort aan vitamine D komt bij veel mensen voor. Bij baby’s komt dit voor omdat directe blootstelling aan de zon bij baby’s af te raden is. Bij ouderen komt dit eveneens vaak voor, omdat de aanmaak van vitamine D minder goed verloopt, hun behoeften groter zijn en ze minder vaak in de zon komen. Bij mensen met een donkere huid gebeurt de aanmaak van vitamine D door blootstelling aan de zon trager. Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben ook soms een vitamine-D-tekort, omdat vitamine D in het vetweefsel blijft. Tenslotte is vitamine-D-supplementatie ook nuttig bij vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven, omdat er dan een verhoogde behoefte.

De aangeraden dagelijkse dosis ligt rond 50 microgram, wat overeen komt met 2000 internationale eenheden. Er zijn verschillende supplementen op de markt:

D-cure® is een supplement dat bestaat onder vorm van druppels of ampullen.

  • Bij pasgeborenen is de aangeraden dosis 5 druppels per dag tot de leeftijd van 1 jaar.
  • Vanaf 1 jaar is de dosis ook 5 druppels per dag maar enkel in de wintermaanden.
  • Voor volwassenen is aangeraden dosis 1 ampul per maand.

Deze dosissen kunnen hoger liggen als er een tekort is vastgesteld bij de arts. 

Vista D3® is een supplement dat dagelijks moet ingenomen worden. Het zijn smelttabletjes; de aangeraden dosis is 1 tablet per dag.

Er zijn 3 verschillende doseringen:

  • Vista D3 400 Junior®: dit is bestemd voor baby’s (zelfs pasgeboren) en kinderen.
  • Vista D3 600®: dit is aanbevolen voor volwassen en adolescenten.
  • Vista D3 800 Ultra®: dit supplement is voor ouderen en volwassenen met een hogere behoefte aan vitamine D.