Hoe krijg je een soa? Wat bij een vermoeden van een soa?

Om besmet te worden moet rechtstreeks contact zijn tussen de slijmvliezen dus penis en vagina, penis en aars, penis en mond, vagina en mond, mond en aars. Een condoom bescherm tegen veel soa’s maar opgelet de bescherming is minder bij genitale herpes, genitale wratten of schaamluizen. Een besmetting met een soa wordt niet altijd opgemerkt. Dus heb je vage of onduidelijke klachten zoals jeuk, pijn bij het plassen of vrijen, buikpijn, tussentijdse bloedingen, blaasjes of wratjes raadpleeg dan een arts.

What's in a name?

Schaamluizen zijn luizen en neten in schaamhaar en okselhaar, die je met het blote oog kan zien. Ze zijn goed en snel te behandelen maar een condoom biedt hier weinig bescherming.

Schurft wordt veroorzaakt door een mijt en veroorzaakt jeuk over het hele lichaam, ze zijn goed en snel te behandelen en een condoom biedt ook hier weinig bescherming.

Herpes genitalis, dit virus veroorzaakt pijnlijke blaasjes op de geslachtsorganen of de aars. Eventueel ontstaat er ook pijn bij het plassen. Het condoom biedt hier geen volledige bescherming.

Genitale wratten, dit virus veroorzaakt wratten rond de geslachtsorganen of de aars. Deze zijn pijnloos maar kunnen wel jeuken. Het condoom biedt  ook hier geen volledige bescherming.

Syfillis, deze bacterie veroorzaakt twee tot twaalf weken na de besmetting pijnloze zweertjes op de geslachtsorganen, de aars of mond. Het condoom biedt geen volledige bescherming.

Chlamydia, deze bacterie veroorzaakt geen of vage klachten, zoals branderig gevoel bij het plassen, meer of andere afscheiding uit de geslachtsorganen, tussentijdse bloedingen en buikpijn. Goed te genezen met een antiobioticum. Het condoom biedt hier zeker een bescherming.

Gonorroe, deze bacterie veroorzaakt algemeen geen klachten maar soms treedt een branderig gevoel bij het plassen op en kan er meer of andere afscheiding uit de geslachtsorganen voorkomen. Pijn in de onderbuik is ook mogelijk. Het condoom biedt hier zeker en vast bescherming.

Hepatitis B , dit virus  kan na 2 tot 6 maanden zorgen voor vermoeidheid, lusteloosheid en buikpijn. Het gebruik van condoom of vaccin biedt hier zeker bescherming.

Hiv, dit virus veroorzaakt de eerste jaren geen klachten. Deze infectie leidt later tot aids en heeft een slechte afloop. Het condoom biedt hier zeker bescherming.

 

Meer informatie: download hier de informatiebrochure.